Vita bollar från Robin Söderling

Sommarens tennisfest på Svaneholms slott kommer att andas Wimbledon-nostalgi.

John McEnroe, Mats Wilander och de andra stjärnorna i Champions Tour-turneringen Svaneholm Open spelar nämligen med vita bollar.

Bara vi som kommit till åren minns att det länge var vita bollar som gällde i vår sport.
Alternativet var svarta bollar och de användes då bakgrunden på banorna var så ljus att vita bollar ”försvann” för spelare, domare och åskådare.
1972 beslutade Internationella tennisförbundet (ITF) att införa gula bollar. Studier visade att den gula bollen gjorde sig betydligt bättre i tv-sändningar.
Wimbledon har som bekant alltid hållit hårt på sin egen stolta tradition och menade att det där med gula bollar inte alls var någon bra idé. Kläder, skor, bollar – allt skulle behållas vitt tyckte britterna.
De har både beundrats och kritiserats för att de genom åren ansträngt sig för att turneringen i många avseenden ska vara som den alltid har varit.
Men 1986 föll Wimbledon till föga i bollfrågan och införde gula bollar.
Då hade det gått två år sedan McEnroe spelat hem sin tredje titel på gräset i världens mest kända turnering. För amerikanen blir det förstås lite extra speciellt att i Svaneholm Open åter få spela med vita bollar.
– Vi och arrangören tycker att det blir en härlig extra touch till Svaneholm Open att spela med vita bollar på konstgräset. Det ger en touch av Wimbledon-historien, säger Magnus Alsterback, Partner på RS Tennis.
För den som till äventyrs inte vet det står RS för Robin Söderling, den tidigare världsfyran och tvåfaldige Grand Slam-finalisten som efter proffskarriären byggt upp ett framgångsrikt företag.
Även om RS Tennis har ett mycket brett sortiment är det just RS-bollen som fått störst genomslag. Den passar såväl motionärer som proffs och används både i klubbverksamhet och på högsta internationella nivå.
Men ytterst få frågar efter vita bollar.
– Vi har primärt inte tänkt att lansera de vita bollarna brett. Vi har erbjudit de vita bollarna på ett antal utvalda exklusiva gräsklubbar i Hamptons i New York och i England. Där ser vi en marknad, om än en liten sådan. Utöver dessa få exklusiva sajter så finns det egentligen ingen efterfrågan på vita bollar, säger Alsterback.
Han berättar om bollarna som McEnroe, Wilander, Björkman, Ivanisevic, Leconte och de andra stjärnorna kommer att spela med i Svaneholm Open.
– Vi har valt att göra den vita bollen precis som vår boll i Intrum Stockholm Open ATP, dvs en vit variant av vår älskade RS Tour Edition, säger Alsterback och fortsätter:
– Bollen har en normal tourspeed och det kommer bli intressant att se hur snabb konstgräsbanan blir. Det går ju inte att testa inför tävlingen. Men dessa legendarer skall givetvis klara av att hantera en tourboll oavsett hastighet på underlaget.
Om framtiden för vita bollar säger han:
– Bollarna är framtagna för Svaneholm Open i första hand och ett naturligt steg blir att introducera den på ett antal gräsklubbar och erbjuda online. Sedan får vi se om det kan bli en snackis eller inte ute på marknaden.
De gula bollarnas intåg i den vita sporten blev en stor så kallad snackis i början på 1970-talet. Idén med gula bollar kom faktiskt inte från tennisen utan från författaren, tv-programledaren och zoologen David Attenborough.
Han jobbade under 1960-talet på BBC2 försökte under ett antal år få möjlighet att göra en tv-sändning i färg. BBC-ledningen sa nej.
”Men så plötsligt ändrade de sig. Vi skulle få göra ett test på 1967 års Wimbledon. Vi hade bara nio månader på oss för förberedelser”, har Sir Attenborough berättat i en intervju med Radio Times.
Sändningen blev lyckad men Attenborough och hans kollegor kunde konstatera att gula bollar skulle göra sig mycket bättre i tv.
Med det var de vita bollarnas dagar räknade.
Nu är de tillbaka.
Om än för kanske bara några dagar för att ge oss en påminnelse om en svunnen tid.

Jonas Arnesen.

Robin Söderling är Sveriges mest framgångsrika tennisspelare på 2000-talet med 11 ATP-titlar. Han var som bäst rankad 4 i världen.

Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019 spelas den 26-29 juni vid Svaneholms Slott i Skåne som en unik lagturnering mellan några av de största tennisnationerna i historien; Sverige, USA, Frankrike och ett världslag.

Varje nationslag består av 2 spelare som har varit världsetta i tennis eller har vunnit en Grand Slam turnering.

Invigningen sker den 26 juni med start 18.30. Den 27 och 28 juni spelas semifinalerna mellan Sverige och Frankrike samt mellan USA och Världen. Lördagen den 29 juni blir det final.

Både semifinalerna och finalen består av två singelmatcher och en dubbelmatch.

Enstaka logeplatser

Läs mer och boka

Ordinarie sittplatser

Biljetter med reserverad sittplats – en unik upplevelse med några av de bästa tennislegenderna i världen.(Från 275kr/person)

Boka via Ticketmaster
Om spelarnaOm ATP Champions Tour
Svaneholm Open Editor

Author Svaneholm Open Editor

More posts by Svaneholm Open Editor