Vad är det egentligen som gör ATP Champions Tour så mäkta populär?

Arnesens krönika 1

Om ATP Champions Tour
Vad är det egentligen som gör ATP Champions Tour så mäkta populär?
Det handlar ju ändå om spelare som sedan länge har sina proffskarriärer bakom sig. Så varför gå och titta på en 60-åring som la av för 25 år sedan när du kan sitta i tv-fåtöljen och se dagens fixstjärnor?
Några av sportens största namn genom tiderna, några av de mest färgstarka profilerna, allvar mixat med show och underhållande spel – det är i mina ögon främsta förklaringar till varför ATP Champions Tour är så framgångsrik.
Var och en för sig hade knappast någon av de uppräknade faktorerna räckt men tillsammans utgör de en stabil grund för den tour som startade redan 1977.
Nu är t(o)uren kommen till Svaneholm Open och att det blir premiär för en lagturnering på Champions Tour kittlar lite extra.
Men nej, det är inte blodigt allvar även om det säkert kan bli det när John Mc Enroe möter Henri Leconte. Med såväl sitt spektakulära spel som med sina konster har fransmannen en förmåga att reta upp den temperamentsfulle amerikanen. Visst, ibland bjuder McEnroe på utbrott som en del av showen men det händer också att han inte lyckas lägga band på sina känslor.
Till den tidigare världsettans försvar kan sägas att han faktiskt är bara 60 år…
Även om det alltså inte är allvar på nivån som under spelarnas proffskarriärer är det tack och lov heller inte heller lek och nojs av typen som vi ofta ser i uppvisningsmatcher med forna världsstjärnor.
Den sortens evenemang fungerar kanske i USA och även i några andra länder men inte i övrigt.
Allvar och show är en perfekt mix som passar såväl tennisnördar som den som inte alls är insatt i själva spelet.
McEnroe, Mats Wilander, Leconte, Jonas Björkman och de andra kommer till turneringen så väl förberedda som de har möjlighet till.
Även om deras proffskarriärer är historia är de fortfarande proffs som vet att visa respekt för varandra, för Svaneholm Open, för Champions Tour och ytterst naturligtvis för sporten och åskådarna.
Det har vid några enstaka tillfällen hänt att en överviktig och helt otränad spelare dykt upp men det är undantag som bekräftar regeln.
Spelarna har ju också att vårda sina starka varumärken.
Ingen vill ju riskera att åskådarna kommer hem och säger: ”De andra spelade riktigt bra men XX var totalt kass”.
För den unga generationen är spelarna på Champions Tour bara namn. Man har säkert hört talas om flertalet av dem men förmodligen inte heller mer än så.
Svaneholm Open är ett perfekt tillfälle för unga svenska spelare och tennisfans att få se dessa storheter live.
För oss äldre handlar det självklart mycket om nostalgi, om att åter få se spelarna som på sina storhetstider bjöd oss på högtidsstunder som etsat sig fast i minnet.
Att åter se dem på banan skulle inte ge så mycket om de inte bjöd på underhållande spel. Då skulle det istället riskera att bli genant.
Men så kommer inte att bli fallet. Jag har sett ett antal Champions Tour-tävlingar (främst då Kings of Tennis i Stockholm) och känner ändå inte mättnad.
Men vi ska självklart inte på något sätt jämföra Svaneholm Open eller andra Champions Tour-turneringar med det vi i dag ser från Federer & Co på ATP-touren. Det är olika epoker och vitt skilda världar.
Om en inte alltför avlägsen framtid kommer Federer, Djokovic och Nadal att vara förpassade till historieböckerna. Då har andra stjärnor tagit över de största scenerna och är namnen på allas läppar.
Men säg den av dagens tennisfantaster som om 10-15 år inte skulle lockas av att återse en nu 20-faldig Grand Slam-segrare, historiens bäste grusspelare och den nuvarande världsettan som innan proffskarriären säkert kan öka skörden på 15 Grand Slam-titlar.
Återväxten på Champions Tour är tryggad.

Jonas Arnesen, tennisjournalist


Svaneholm Open Editor

Author Svaneholm Open Editor

More posts by Svaneholm Open Editor