Team SIAB återförenas på Svaneholm Open

By april 26, 2019Nyheter

Jocke Nyström om Team Siab och det svenska tennisundret.

På 80-talet fick fyra lovande ungdomar en fantastisk möjlighet – och det förändrade svensk tennis för alltid.

Kvartetten, med Mats Wilander, Joakim Nyström, Anders Järryd och Hans Simonsson spelade tillsammans in 139 titlar. Samtliga slog sig in på världsrankningens topptio och skrev in sig i Grand Slams segerrullor.

I sommar strålar stjärnorna i Team SIAB samman igen.

Det sker 26 juni då kvartetten återförenas och inviger Svaneholm Open. Lika självklar gäst på sommarens stora svenska tennisfest är naturligtvis John-Anders Sjögren, eller ”Jonte” som han blev med hela svenska folket då han på 1980-talet ledde tennishistoriens mest framgångsrika lagsatsning.

Allt möjliggjordes tack vare SIAB. Björn Borg hade lagt grunden till vad som senare skulle komma att kallas ”Det svenska tennisundret” men som förmodligen aldrig hade blivit ett begrepp om det inte varit för byggföretaget.

Tack vare dess ekonomiska stöttning fick fyra svenska löften möjlighet att tillsammans med en coach kuska världen runt för att spela tennis. Mats Wilander har sagt att satsningen gav dem möjligheten att utbilda sig i tennis.

Wilander var 16 år och hade precis tagit juniortiteln i Franska mästerskapet då Team SIAB sjösattes våren 1981. Joakim Nyström var 18 år, Hans Simonsson, 19 år och Anders Järryd skulle några månader senare lämna tonåren.

Året efter var det minstingen i gänget som visade vägen. Wilander följde upp juniortiteln på Roland Garros med att där bli tidernas yngste Grand Slam-segare.

Resten är historia som man brukar säga.

Och ja, i det här fallet är det också tennishistoria av ett slag som utgör ett av de allra mest imponerade kapitlen genom alla tider. Titta bara:

Singeltitlar

Wilander: 33 varav sex i Grand Slam
Nyström: 13
Järryd: 8

Dubbeltitlar

Järryd: 59 varav åtta i Grand Slam
Simonsson: 11 varav en i Grand Slam (Franska mästerskapet 1983 i par med Järryd)
Nyström: 8 varav en i Grand Slam (Wimbledon 1986 i par med Wilander)
Wilander: 7 varav en i Grand Slam

Världsrankning singel

Wilander: 1
Järryd: 5
Nyström: 7
Simonsson: 45

Världsrankning dubbel

Järryd: 1
Wilander: 3
Nyström: 4
Simonsson: 8

Wow!

Frånsett att de fyra var stora talanger med vilja att jobba hårt bidrog en mycket stark gemenskap och fantastisk sammanhållning till de makalösa framgångarna.

Ingen var förmer än den andre. Wilander har vid ett tillfälle berättat att inget i gruppen förändrades av att han blev firad världsstjärna efter Paris-segern 1982.

– ”Jag var 17 år, hade precis vunnit Franska Öppna, men var ändå den som fick springa och hämta kaffe. ’Junior, spring’, liksom. Inget förändrades. Jag var yngst i Team Siab. Allt var åldersbaserat”

Att ”Jonte” och hans fyra adepter i sommar återförenas i Skurup ger svenska tennisentusiaster ett fantastiskt tillfälle att hylla dem för deras insatser vilka i hög grad bidrog till att Sverige blev en stormakt i sporten.

Det sägs – inte utan grund – att vi svenskar ofta är dåliga på att hylla och minnas våra gamla idrottshjältar som betytt så mycket, inte bara för idrotten i sig utan även för samhället i stort.

26 juni kan svensk tennis ändra på den bilden.

Det vill du inte missa. Säkra dina biljetter nu, så ses vi på årets största tennisfest, Svaneholm Open den 26-29 juni.

Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019 spelas den 26-29 juni vid Svaneholms Slott i Skåne som en unik lagturnering mellan fyra av de största tennisnationerna i historien; Sverige, USA, Frankrike och Australien.

Varje nationslag består av 2 spelare som har varit världsetta i tennis eller har vunnit en Grand Slam turnering.

Invigningen sker den 26 juni med start 18.30. Den 27 och 28 juni spelas semifinalerna mellan Sverige och Frankrike samt mellan USA och Australien. Lördagen den 29 juni blir det final.

Både semifinalerna och finalen består av två singelmatcher och en dubbelmatch.

Biljetter

Biljetter med reserverad sittplats – en unik upplevelse med några av de bästa tennislegenderna i världen.(Från 275kr/person)

Boka via Ticketmaster
Om spelarnaOm ATP Champions Tour
Svaneholm Open Editor

Author Svaneholm Open Editor

More posts by Svaneholm Open Editor