Samtliga deltagare nu klara för Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019

Samtliga deltagare i Svaneholm Open - ATP Champions Tour 2019 är nu klara!

Under Svaneholm Open den 26 – 29 juni ska bröderna McEnroe dela på rampljus och äran för Team USA.

Han var världstrea i dubbel, 28:a i singel och har totalt 17 ATP-titlar på meritlistan.
Det visar på en mycket framgångsrik karriär.Men hans resultat får sällan en riktigt rättvis bedömning.
Orsak:  han jämförs ständigt med storebrorsan John.

 

Patrick McEnroe kan bättre än de flesta vittna om hur det är att stå i skuggan av ett ännu mer framgångsrikt syskon.
I sommarens stora tennisfest Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019 kommer bröderna att dela på rampljuset och äran. I dag blev det nämligen klart att tidigare världsettan John McEnroe, 60 år, tagit ut sin sju år yngre bror i USA:s lag som 26-29 juni försvarar de amerikanska färgerna i Champion Tour-historiens första nationsturnering.

 

Tävlingsformatet passar McEnroes som handen i handsken. Nog för att John McEnroe är en utpräglad individualist och ett stort ego men det ska inte skymma att han under alla år var plikttrogen USA:s Davis Cup-lag där han gjorde tolv säsonger (bara bröderna och dubbelspecialisterna Mike och Bob Bryan har gjort fler).
När John McEnroe blev DC-kapten inte bara trodde utan krävde han också att fixstjärnor som Pete Sampras och Andre Agassi skulle visa landslaget samma starka lojalitet som han själv gjort. Så blev det inte. Han fick flera återbud från toppnamnen: Då Agassi och Sampras lyste med sin frånvaro i 1999 års bortasemifinal mot Spanien (0-5) lämnade McEnroe uppdraget i vredesmod efter bara 14 månader.

Han efterträddes 2001 av Patrick McEnroe – som hade jobbet i tio år. Det säger en hel del om deras vitt skilda personligheter. John är hetsporren som när som helst kan snedtända när det inte går hans väg. Patrick är mer av en eftertänksam diplomat som lyssnar och tar in.

Som DC-kapten lyckades Patrick McEnroe vad hans bror gått bet på: att skapa lagkänsla och harmoni i gruppen. 2007 tog USA sin 32:a DC-titel och den första på tolv år. Sett till antal landskampssegrar blev Patrick McEnroe USA:s näst framgångsrikaste kapten efter Tom Gorman.
Patrick McEnroe har efter sin aktiva karriär haft flera framträdande roller i det amerikanska tennisförbundet (USTA) och är i likhet med John expertkommentator på tv.

– ”Jag var duktig som junior men förstod att jag ändå inte var tillräckligt bra för att bli en stor stjärna. Men jag trodde mig kunna nå en del framgångar i dubbel”.

Hans förutsägelser visade sig riktiga. 1984 tog han i par med landsmannen Luke Jensen juniortiteln i Franska mästerskapet och senare samma år spelade han i Richmond i par med John hem sin första dubbeltitel på ATP-touren. Det blev ytterligare 15 dubbeltitlar för Patrick McEnroe och även en andra i par med brorsan. Men Grand Slam-titeln ihop med landsmannen Jim Grabb i Franska mästerskapet 1989 väger ändå tyngst på meritlistan.
Patricks enda singeltitel kom i Sydney 1995 och någon vecka senare skrällde han mot världstrean Boris Becker i Australian Opens första omgång.
Så visst har det funnits några enstaka tillfällen under åren då Patrick McEnroe för en dag eller två fått större rubriker än sin sju år äldre bror. Tyvärr kom de aldrig att kampera ihop i Davis Cup.
Å andra sidan gör det att vi med extra spänning ser fram mot deras start i detta historiska senior-Davis Cup – Svaneholm Open 2019.

Visste du att:

  • Nu har samtliga fyra länder klart med sina starka uppställningar för Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019. Sverige: Mats Wilander och Jonas Björkman. USA: John och Patrick McEnroe.  Frankrike: Henri Leconte och Cedric Pioline. Australien: Pat Cash och Mark Woodforde.
  • 372 ATP titlar! – Det är den enorma summan av samtliga spelares titlar på ATP touren genom åren. John McEnroe är en av ytterst få spelare som varit världsetta i både singel och dubbel.  Han tog 77 singel- och 71 dubbeltitlar.
  • Patrick och John McEnroe har en mellanbror, Hank som är född 1966 och som blev jurist.
  • Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019 som spelas  den 26 – 29 juni vid Svaneholms Slott i Skåne, ingår i ATP Champions Tour som leder fram till finalen i Royal Albert Hall i december.
  • Svaneholm Open ATP Champions Tour spelas som en unik lagturnering mellan fyra av de största tennisnationerna i historien; Sverige, USA, Frankrike och Australien.Varje nationslag består av 2 spelare som har varit världsetta i tennis eller har vunnit en Grand Slam turnering.
  • Invigningen sker den 26 juni med start 18.30. Den 27 och 28 juni spelas semifinalerna mellan Sverige och Frankrike samt mellan USA och Australien. Lördagen den 29 juni blir det final. Både semifinalerna och finalen består av två singelmatcher och en dubbelmatch.

Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019 spelas den 26-29 juni vid Svaneholms Slott i Skåne som en unik lagturnering mellan fyra av de största tennisnationerna i historien; Sverige, USA, Frankrike och Australien.

Varje nationslag består av 2 spelare som har varit världsetta i tennis eller har vunnit en Grand Slam turnering.

Invigningen sker den 26 juni med start 18.30. Den 27 och 28 juni spelas semifinalerna mellan Sverige och Frankrike samt mellan USA och Australien. Lördagen den 29 juni blir det final.

Både semifinalerna och finalen består av två singelmatcher och en dubbelmatch.

Biljetter

Biljetter med reserverad sittplats – en unik upplevelse med några av de bästa tennislegenderna i världen.(Från 275kr/person)

Boka via Ticketmaster
Om spelarnaOm ATP Champions Tour
Svaneholm Open Editor

Author Svaneholm Open Editor

More posts by Svaneholm Open Editor