John McEnroe domare på Svaneholm Open

Ombytta roller på Svaneholm Open

”Nej men är det inte…?”

Jovisst är det tennisdomarnas skräck som själv klättrat upp i domarstolen.

– Det här har jag drömt om i 40 år, sa amerikanen John McEnroe innan han klev upp och satte sig tillrätta.

Och var om inte på Svaneholm Open skulle denna historiska händelse inträffa. Den nya Champions Tour-turneringen gör avtryck på en rad områden. Grundaren Mårten Hedlund tänker långt utanför den där i många avseenden begränsande boxen och trots att det kanske borde ha känts främmande kändes det plötsligt nästan naturligt att McEnroe skulle döma en match.

–  Jag kommer att vara lika usel som alla andra domare har varit i alla år, skämtade den 60-årige amerikanen.

Han har sju Grand Slam-titlar i singel på meritlistan och var världsetta i 170 veckor. Framgångarna i sig gör honom till en legendar men naturligtvis bidrar också McEnroes heta humör till att också de yngre generationerna har bättre koll på honom än på många andra tidigare stjärnor.

På Youtube finns mängder av klipp då McEnroe helt tappar det. På tiden det skedde var han både älskad och hatad. Och han var fruktad av domarna. Det fanns ingen Hawk-Eye och i stort sett i varje match klagade McEnroe på domslut.

– Om det funnits Hawk-Eye på den tiden skulle vi haft bevis för att jag hade rätt varje gång, säger han och drar på munnen.

Även om McEnroe sett till uppförande inte var en bra förebild fanns det samtidigt något som ingav respekt. Han gav alltid allt. Även om McEnroe gjorde det för sin egen skull garanterade hans inställning att åskådare och tv-tittare aldrig blev snuvade på underhållningen.

Nu, många år efter hans storhetstid, medger säkert många av hans tidigare kritiker att McEnroe var en stor färgklick.

Ja, det är han förresten fortfarande och det märktes under gårdagens invigning av Svaneholm Open.

Det blev en härlig tillställning. Kroatiske kanonservaren Goran Ivanisevic vann servetävlingen – att träffa ett bollrör i serverutan- och publiken fick se Jonas Björkman/Måns Zelmerlöw i dubbel.

Kvällen avslutades med en dubbel mellan exproffsen Andreas Vinciguerra/Jan Apell mot Mats Wilander/Joakim Nyström. Wilander och Nyström fick som unga talanger plats i den fantastiska satsningen

Team Siab. Deras coach John-Anders ”Jonte” Sjögren var självklart på plats i går och fick ta emot publikens jubel från de soldränkta läktarna.

Team Siab nådde på 1980-talet oerhört stora framgångar och bidrog starkt till vad som kom att bli känt som ”Det svenska tennisundret”.

Hur ska svensk tennis komma tillbaka till de stora scenerna?

Det var frågeställningen i den Summit som hölls på eftermiddagen. Wilander och tidigare världstian Magnus Gustafsson talade mycket om vikten av respekt och samarbete – två grundstenar som en gång gjorde svensk tennis stark. Sophie Lindvall, klubbchef i Karlskrona TK, Johan Thorselius, utbildningsansvarig i Salk och Svenska tennisförbundets generalsekreterare Christer Sjöö medverkade också i paneldiskussionen där tennisjournalisten Jonas Arnesen var moderator.

Men tillbaka till ”tennisdomaren” John McEnroe som satt i stolen i den avslutande dubbeln.

Hur han klarade sig?

Jo, betydligt bättre än vad han själv skulle ha ansett om han själv spelat…

Återstår att se vad McEnroe anser om domaren då amerikanen i eftermiddag möter australiern Mark Woodforde som tillsammans med kroaten Goran Ivanisevic bildar Team World.

Sverige möter Frankrike och först (15.30)  ut är de båda lagens tvåor Jonas Björkman och Cedric Pioline. Klockan 19 möts lagen i dubbel. Wilander/Björkman mot Pioline/Henri Leconte.

Att Leconte är spexaren i gänget framgick med all önskvärdhet under invigningen då han med sina kommentarer och upptåg drog ner skrattsalvor från läktarna.

Dessa kan bli ännu mer välfyllda än under invigningen.

För det är exakt som Sydsvenskan skriver:

”Skåne har fått en ny tennismetropol”.

 

Jonas Arnesen

Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019 spelas den 26-29 juni vid Svaneholms Slott i Skåne som en unik lagturnering mellan några av de största tennisnationerna i historien; Sverige, USA, Frankrike och ett världslag.

Varje nationslag består av 2 spelare som har varit världsetta i tennis eller har vunnit en Grand Slam turnering.

Invigningen sker den 26 juni med start 18.30. Den 27 och 28 juni spelas semifinalerna mellan Sverige och Frankrike samt mellan USA och Världen. Lördagen den 29 juni blir det final.

Både semifinalerna och finalen består av två singelmatcher och en dubbelmatch.

Enstaka logeplatser

Läs mer och boka

Ordinarie sittplatser

Biljetter med reserverad sittplats – en unik upplevelse med några av de bästa tennislegenderna i världen.(Från 275kr/person)

Boka via Ticketmaster
Om spelarnaOm ATP Champions Tour
Svaneholm Open Editor

Author Svaneholm Open Editor

More posts by Svaneholm Open Editor