”Det blir magiskt att spela med Mats”

Jonas Björkman är klar för sommarens stora tennisfest på Svaneholm Slott.

– ”Det kommer att bli fantastiskt och för mig är det en dröm som går i uppfyllelse, säger Björkman.”

I dag blev det alltså klart vem tidigare världsettan Mats Wilander får vid sin sida i Svaneholm Open, historiens första nationsturnering på populära Champions Tour:Det blir Jonas Björkman, tidigare världsfyra i singel och etta i dubbel, där han också har nio Grand Slam-titlar.

– ”Att få spela tillsammans med Mats är magiskt för mig. Jag var tolv år då Mats vann i Paris och sedan dess är han min stora idol. Ovanpå det finns vår gemensamma bakgrund i Växjö TS och vi växte upp inte långt från varandra, Mats i Moheda och jag i Alvesta.”

Sveriges lag är det första som blir komplett i turneringen där USA, Frankrike och Australien svarar för motståndet. John McEnroe, Henri Leconte och Pat Cash funderar just nu som bäst på vem de vill ha vid sin sida i detta senior-Davis Cup.Just dessa fyra nationer är giganter i Davis Cup-historien och Björkman är mycket positiv till att Svaneholm Open får just detta format.

 – ”Champions Tour är redan superhäftigt och jag tror att turneringen kommer att bli ännu roligare med det här upplägget,, säger den 47-årige smålänningen.”

Om det funnits en kombinerad rankning skulle Jonas Björkman med placeringarna ett och fyra ha en mycket framskjuten placering på listan. Få spelare i historien överträffar hans notering.

Han tog sex titlar i singel och var där framme i två Grand Slam-semifinaler (US Open 1997 och Wimbledon 2006). I dubbel spelade han hem 54 (!) titlar varav nio i Grand Slam.

Det är bara sex år sedan Jonas spelade sin sista (senaste?:) match på ATP-touren. Den tillfälliga comebacken blev en stor framgång då han i par med Robert Lindstedt gick till final i Stockholm Open.

Även om det inte blev en 55:e titel för Björkman visade han såväl motståndare som åskådarna i Kungliga hallen att han fortfarande spelade på mycket hög nivå.

Nu då?

–”Formen är ganska dålig. Jag höll mig i ganska bra form fram till förra året. Då åkte jag på både ryggskott och gubbvad. Jag har ju kommit upp i åldern då sådant där börjar hända, haha.”

– ”Problemet var att jag lirade padel och tennis, det blev väldigt mycket under en period och jag trodde väl att kroppen skulle klara det. Efter rehab började Jonas i september förra året att fysträna med en PT. Han blev allt starkare.”

– ”För en tid sedan åkte jag på influensa och lunginflammation. Jag har ännu inte vågat gå på så hårt men ska göra det efterhand så att jag är i form till Svaneholm Open,. Eftersom jag spelar väldigt lite tennis handlar det om att slå många bollar innan det är dags i Skurup.”

Med Wilander och Björkman ställer Sverige ett mycket starkt lag på benen och det blir för McEnroe, Leconte och Cash att försöka hitta medspelare som gör att deras lag kan matcha hemmauppställningen.

– ”Det ska bli grymt kul. Att nu spela i lag på ett för tennisen nytt ställe ger extra krydda åt turneringen.”

Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019 spelas den 26-29 juni vid Svaneholms Slott i Skåne som en unik lagturnering mellan fyra av de största tennisnationerna i historien; Sverige, USA, Frankrike och Australien.

Varje nationslag består av 2 spelare som har varit världsetta i tennis eller har vunnit en Grand Slam turnering.

Invigningen sker den 26 juni med start 18.30. Den 27 och 28 juni spelas semifinalerna mellan Sverige och Frankrike samt mellan USA och Australien. Lördagen den 29 juni blir det final.

Både semifinalerna och finalen består av två singelmatcher och en dubbelmatch.

Biljetter

Biljetter med reserverad sittplats – en unik upplevelse med några av de bästa tennislegenderna i världen.(Från 275kr/person)

Boka via Ticketmaster
Om spelarnaOm ATP Champions Tour
Svaneholm Open Editor

Author Svaneholm Open Editor

More posts by Svaneholm Open Editor