Cedric Pioline klar för Svaneholm Open

By april 16, 2019Nyheter

Nu är Cedric Pioline klar för sommarens stora tennisfest
Svaneholm Open - ATP Champions Tour 2019

Henri Leconte har gjort sitt val av lagkamrat för team France: Cedric Pioline

Det finns en sak som kanske mer än någon annan kännetecknar franska tennisspelare. Deras ”skolbokstennis” som visar på en mycket gedigen utbildning i sportens ABC. Fin teknik lägger grunden för en framgångsrik spelstil som också är mycket sevärd.

Cedric Pioline är ett av de bästa exemplen från den franska skolan och i sommar får åskådarna på Svaneholm Open njuta av hans konster.
I dag blev det nämligen klart att Frankrikes spelande kapten Henri Leconte tagit ut Pioline i laget som 26-29 juni spelar detta senior-Davis Cup.

Först som sist ska förstås sägas att inte samtliga franska tennisproffs är stöpta i samma läckra form. Som alltid finns ju undantag. Det är inte heller många av hans landsmän som är fullt lika sevärda som Pioline vars enhandsbackhand är en sann njutning att skåda.
Pioline – som fyller 50 år två veckor före Svanholm Open – ATP Champions Tour – gjorde debut på Champions Tour redan 2003. Men precis som för Mats Wilander, John McEnroe och de andra spelarna får han nu för första gången i dessa sammanhang spela i en nationsturnering.
Det passar Pioline som hand i handsken. Pioline är nämligen en mycket stark lagspelare. Han gjorde nio säsonger i Davis Cup-laget, var med i tre DC-finaler och har två titlar på meritlistan.

Den första kom 1996 efter en av de mest dramatiska DC-finaler som spelats.
Från bänken fick Pioline och hans lagkamrater se Arnaud Boetsch rädda tre matchbollar i den femte och avgörande matchen mot Nicklas Kulti som drabbades av kramp.
Pioline hade första dagen besegrat Stefan Edberg och kunde blivit stor matchhjälte då han i fransk 2-1-ledning på söndagen ställdes mot Thomas Enqvist. Pioline hade 2-0 i set men fick i femte sig besegrad av hemmafavoriten med 9-7.

Då Frankrike 2001 tog sin nionde DC-titel gav han och Fabrice Santoro sitt lag 2 – 1 ledning mot Australien efter seger mot Lleyton Hewitt/Patrick Rafter.

Lika lyckosam var Cedric Pioline inte i sina två Grand Slam-finaler. I US Open 1993 tvingades han till femsetare i sina två första matcher. Med tanke på att hans tidigare bästa GS-resultat var en kvartsfinal i Wimbledon samma år (föll mot Stefan Edberg) var det få som trodde att fransmannen skulle gå hela vägen till final. Väl där tröt krafterna mot Pete Sampras.
Det var också Sampras som fyra år senare i Wimbledon spolierade Piolines dröm om en Grand Slam-titel. Även den gången vann amerikanen i raka set efter att ha spelat i så högt tempo att Pioline inte hängde med.

-”Jag kunde knappt andas”, sa fransmannen som i första set tog tre poäng och i andra fyra i Sampras serve.

Men Grand Slam-finaler på såväl hardcourt som gräs visar ändå hur allroundskicklig Pioline var. Det understryks ytterligare av att det var på det tungspelade gruset i Monte Carlo Masters han 2000 tog sin tyngsta titel i karriären.

Det blev totalt fem titlar på 17 finaler och då han hösten 1993 gick in på topp-tio för första gången hade han ännu ingen singeltitel på meritlistan. (Det är ytterst sällsynt att en spelare på den prestigefyllda listan saknar titel). Första triumfen kom tre år senare i Köpenhamn.
Som bäst var Pioline världsfemma.
Trots det och två Grand Slam-finaler är det väl främst hans sköna spelstil och succén i Davis Cup som först dyker upp i huvudet då Cedric Piolines namn kommer på tal.

 

Visste du att:

  • Tre av de fyra lagen nu är kompletta. Sverige ställer upp med Mats Wilander och Jonas Björkman, Australien med Pat Cash och Mark Woodforde och Frankrike alltså med Henri Leconte och Cedric Pioline. John McEnroe funderar fortfarande på vem han vill ha vid sin sida.
  • Piolines mamma spelade i Rumäniens volleybollandslag och även hans franske pappa var framgångsrik i sporten. Hur de träffades? Jo, på en volleybollturneringi Paris.
  • John McEnroe och Henri Leconte har haft många tuffa drabbningar på Champions Tour. Många spelare har mycket stor respekt för McEnroe och bävar för att han ska koka över. Leconte bryr sig inte om det där och har vid flera tillfällen showat till en gräns att McEnroe blivit ursinnig – inte så där på lek bara för att publiken förväntar sig att få se några utbrott utan på allvar.

Svaneholm Open – ATP Champions Tour 2019 spelas den 26-29 juni vid Svaneholms Slott i Skåne som en unik lagturnering mellan fyra av de största tennisnationerna i historien; Sverige, USA, Frankrike och Australien.

Varje nationslag består av 2 spelare som har varit världsetta i tennis eller har vunnit en Grand Slam turnering.

Invigningen sker den 26 juni med start 18.30. Den 27 och 28 juni spelas semifinalerna mellan Sverige och Frankrike samt mellan USA och Australien. Lördagen den 29 juni blir det final.

Både semifinalerna och finalen består av två singelmatcher och en dubbelmatch.

Biljetter

Biljetter med reserverad sittplats – en unik upplevelse med några av de bästa tennislegenderna i världen.(Från 275kr/person)

Boka via Ticketmaster
Om spelarnaOm ATP Champions Tour
Svaneholm Open Editor

Author Svaneholm Open Editor

More posts by Svaneholm Open Editor